Erteleme Problemi

Ceren
3 min readJan 21, 2022

--

Biraz özeleştiri ve gözlem yorumlama zamanı…

Özellikle PM olarak günlerimizin, aylarımızın planlandığı bir çalışma düzenimiz var. Sürekli takip edilecek işler, kontrol edilecek maddeler var değil mi? Peki bu kadar plan programlı çalışma sisteminde işlerimizi nasıl, neye göre erteliyoruz? Ertelerken neleri bahane ediyoruz?

Etrafımdan da gözlemlediğim kadarıyla öncelikle her zaman bildiğimiz işi yapmak istiyoruz. İçinde bilinmezlik olan, kesin çizgileri belli olmayan işleri ertelememiz daha kolay oluyor. Bazense bir işi ertelemek için gerçek nedenlerimiz vardır. Zamanımız yoktur, başkasından bilgi bekliyoruzdur, yeterli yetkinliğimiz yoktur ya da canımız istemiyordur. 🥲 (Canımızın istemiyor olması da gayet geçerli bir neden 😃)

Eyleme Geçmek

Yapmanız gereken bir iş var ama beyniniz size o işi yapmamanız için bahaneler sunuyor. Siz de bu bahanelerin üzerine gitmeyip onaylıyorsunuz. Onaylamayın! Bahanelerinizin üzerine gidin. Örneğin bugün planınızda spor yapmak var ama yapmak istemiyorsunuz. Neden? Büyük ihtimalle giyin, kuşan, git gel derken bazı şeylere üşeniyorsunuz ya da inancınız yok.

Eyleme geçin. Öncelikle gidin hazırlanın. Sonra bir düşünün bakalım gerçekten hala spor yapmak istemiyor musunuz? Emin olun eyleme geçmek sizi spor yapmaya itecektir.

Bir de şöyle bir şey var. Bazı rutinlere sahip olmak ve bunları sürdürmek için gerçekten düzenli olarak (zaten adı üzerinde rutin) gerçekleştiriyor olmak gerekir. Sizden her gün 1 saat spor yapmanız bekleniyorsa ve bazı sebeplerden ötürü bunu yapmak istemiyorsanız bunu rutininizi kırmayacak seviyede yapmaya özen gösterin. Örneğin o gün 15 dk spor yapın. Hafif çalışın ama yeterki bunu yapın.

Yarın mı Yaparsınız?

Neden yarın? Yarının bugünden farkı ne? (“Senin kasın bugün hafta sonu olduğunu nerden biliyor?”)

Evet bugün bu işi yapmak için iyi olmayabilir peki yarını bu işi yapmak için nasıl iyileştirebilirsiniz? Bunun cevabı sizde…

Yapacağınız iş bir seyahat planlama işi olsun. Bu seyahati bugün planlamak istemiyorsunuz. Peki tamam yarın planlayın ama yarının olayı ne?

Belki yarın seyahat edeceğiniz yeri gezmiş görmüş bir arkadaşınızla sohbet edeceksinizdir. İşte bu güzel bir erteleme sebebi…

Yeniden Ertelemek

Üstteki örnekteki arkadaşınızla görüşemediniz. Peki şimdi ne olacak? Yeniden mi erteleyeceksiniz?

Bu olmadı işte… Bir çok alternatifiniz var sonuçta bunlara yönelin. Bir kez daha tek bir sebep yüzünden ertelemeyin.

Kendinizi Gözlemleyin

En çok hangi konularda erteleme yapıyorsunuz? Kategorilere ayırın ve bunları inceleyin. Gerçekten bu kategoriye ait işleri ertlemenizin sebebi nedir? Bu işlerin kategorisine ait işlerin oluşmaması için ya da yapılacak bu işi daha keyifle yapılabilir kılmak için neler yapabilirsiniz.

Örneğin ben hem içerik olarak hem de teknik olarak altyapısına hakim olmadığım projelerden gelen hata taleplerini incelemekten, anlamaktan aşırı kaçınıyordum. Evet bu talepleri erteliyordum. Çünkü hataya neler sebep olabilir sorusuna cevap verdiğimde her bir cevabın ihtimali gözüme çok büyük görünüyordu. Bu bana ekstra zaman kaybı olarak geri geliyordu ve üzerimde istemsizce bir panik yaratıyordu. Fakat proje üzerinde söz sahibi olmak ve işimi doğru yapabilmek için proje dokümantasyonlarını incelemeye, akışlarını ve mantığını anlamaya daha çok vakit ayırmaya başladım. Zamanla gelen hata taleplerinde problemin nereden kaynaklanabileceğini 3 maddeye indirdiğimi ve kısa sürede sorunu tespit edebilir hale geldiğimi farkettim. Beraberinde ise artık bu talepleri ertelemediğim ortadaydı…

Mükemmel İyinin Düşmanıdır

Ne yaparsak yapalım aslında en iyisini yapmak isteriz öyle değil mi? Fakat mükemmel iyinin düşmanıdır.

Son zamanlarda geliştirme yaptığım SwiftUI üzerindeki tasarımlarımı beğenmiyorum. Diğer uygulama tasarımlarını inceleyip waow olup daha sonra kendi ürettiğime baktığımda “güzel olmadı” diyorum.

Peki bu benim için bir engel olmalı mı? HAYIR.

Eğer ben başlangıç seviyesi bir uygulamayı oluşturmayacaksam, bir iki cümle yazı yazamayacaksam nasıl en iyisini yakalayabilirim ki?

Sonuç Olarak

1 — Bir işi ertelemeden önce o işle ilgili bir adım atın. Devamı gelecektir.

2 — Bugünün işini yarına bırakmayın. Bırakacaksanız gerçek sebepleriniz olsun.

3 — Yeniden ertelemek istediğiniz şey aslında bir problemdir. Problemlerinize ılımlı yaklaşın.

4 — Kim yürümeden koşmuş ki?

Ertelemek konusundaki gözlemlerinizi benimle paylaşmanızı isterim. Bu yazıya ekleyebileceğim yöntemlere açığım. Şimdiden teşekkürler…

--

--

No responses yet